HOSTESLİK DALI
Tanımı: Otobüs, tren ve hava yollarında seyahat öncesi, sonrası ve seyahat sırasındaki yolcu/müşteri hizmetlerini ve servis hizmetlerini yapma yeterliklerini kazandıracak eğitim ve öğretim verilen daldır.
Hostesin görevleri nelerdir?
Hostes; uçuş sırasında yolcuların güvenliğini ve konforunu sağlamakla görevli kişidir. Hostesler, ticari havayolu şirketlerinde istihdam edilir. Erkekler ve kadınlar kabin memuru olabilir. Kadın kabin memurlarına hostes, erkeklere ise host denir.
Kabin memuru nedir?
Kabin memuru, yolcu taşımacılığı yapan hava taşıtlarında yolcuların güvenliği ve konforu ile ilgilenen, gerekli bilgileri onlara ileten, ihtiyaç duyulduğunda pilot ve yardımcı pilotların kokpit dışındaki talimatlarını yerine getiren görevlilerdir.
Kabin memurunun görevleri nelerdir?
Yolcuları uçağa binerken karşılamak ve yerlerini bulmak için yardımcı olmak. Uçuştan önce tüm kabin düzenlemesini yapmak ve uçuş sırasında kabinin temiz olmasını sağlamak. Yolculara tüm acil durum prosedürleri ve güvenlik ekipmanlarının kullanımı hakkında hem sözlü olarak hem de işaret diliyle bilgilendirme yapmak.
Hosteslik mesleği hakkında bilgi:
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Hosteslik dalından mezun olan meslek lisesi öğrencileri ülkemizde Türk Hava Yolları, Pegasus, Anadolu Jet, Onur Air, Sun Express gibi Türk Hava Yolları şirketlerinde; yurt dışında ise American Airlines, British Airways, Emirates, Lufthansa, Air France gibi uluslararası hava yolları şirketlerinde istihdam edilmektedirler. Hostesler, meslekleri gereği Dünyanın birçok ülkesine seyahat ederek o ülkelerin kültürlerini deneyimleme fırsatı bulmaktadırlar. Hostesler, aynı zamanda yüksek kazançlarıyla diğer mesleklere göre ülkemizde ve dünyanın diğer ülkelerinde büyük paralar kazanarak iyi yaşam standartlarına sahiptirler. Hosteslik mesleği; heyecanı, adrenali çok yüksek olan sıra dışı mesleklerin başında gelmektedirler.
Yolcu Hizmetleri Memuru Kimdir?
Yolcu Hizmetleri Memuru görevlendirildiği havayolunun Yer Hizmetleri El Kitabına (GOM) göre havayolunu kullanan yolculara hizmet vermekle yükümlüdür. Buna bağlı olarak Check-in işlemleri sırasında yolcunun kimlik, pasaport, vize, oturum kartı gibi seyahat dokümanlarını kontrol ederek uçuşa uygun olup olmadığına karar verir.
Bu işlemden sonra koltuk atamasını yapar ve bagaj işlemlerini tamamladıktan sonra yolcuya uçuş hakkında gerekli bilgileri aktardıktan sonra yolcuyu boarding kapısına yönlendirerek check-in işlemini sonlandırır. Ayrıca engelli ve refakatsiz uçan çocuk yolcular gibi özel ilgi gerektiren yolculara öncelik verilmesini sağlamaktadır. Yolcunun uçağa alınma (boarding) zamanı geldiğinde bütün yolcuların biniş kartlarını kontrol ederek yolcuların güvenli bir şekilde uçağa geçmesini sağlamaktadırlar.